Hoe beïnvloedt AI het vertaalspecialisme?

Hoe beïnvloedt AI (artificiële intelligentie) het vertaalspecialisme?

Net als in veel andere sectoren heeft kunstmatige intelligentie de laatste jaren een hoge vlucht genomen, ook in de vertaalsector. Hoe beïnvloedt AI (artificiële intelligentie) het vertaalspecialisme? Wat zijn de voordelen en beperkingen van deze technologie? Laten wij hier eens naar kijken.

De voordelen van AI bij het vertalen

Met behulp van AI kunnen vertalingen snel en in grote hoeveelheden worden geproduceerd. AI-vertaalsoftware die gebruik maakt van machine learning kan zichzelf corrigeren en de kwaliteit van de geproduceerde vertalingen verbeteren. Bovendien zijn veel AI-gestuurde vertaaltools in staat om meerdere teksten tegelijkertijd in verschillende talen te vertalen.

Ondanks de voordelen is AI zeker niet onfeilbaar en kent het nog veel beperkingen op het gebied van vertalingen. Dit komt doordat deze technologie niet in staat is de vertaling aan te passen aan de doelgroep en ook geen rekening houd met de juiste tone of voice.

Om de juiste teksten te maken zijn er bepaalde essentiële elementen. Zo moet er rekening gehouden worden met de plaatselijke cultuur, de doelgroep en zorgen dat er individueel maatwerk wordt geleverd.

Een vertaler die een native speaker is, kan door zijn kennis van de lokale cultuur, gebruiken en unieke gewoontes de juiste tekst schrijven die past bij de doelgroep. Vertaalwerk is maatwerk.

You never get a second chance to make a first impression!