Techbedrijven bepalen hoe we communiceren
grote techbedrijven bepalen hoe we communiceren
De realiteit is dat er enkele grote techbedrijven zijn in de wereld die bepalen hoe we communiceren
Hét probleem van deze tijd zijn social media, vindt internetcriticus Geert Lovink. Vooral jongeren vallen ten prooi aan de verslavende algoritmes, is zijn conclusie. En dat heeft te maken met de dominantie van de grote techbedrijven. “Vijftien jaar geleden had ik nog gezegd dat sociale media zouden kunnen dienen voor het beschikbaar maken van kennis. Maar dat is niet uitgekomen. Het gaat allemaal om het maken van zo veel mogelijk winst. De bedrijven willen ons zo lang mogelijk op hun platform houden en zo veel mogelijk interactiemomenten voorschotelen. Bovendien kunnen trollen de aanval inzetten, bijna altijd anoniem.” Volgens Lovink zijn we Stuck on the platform
Social media: de digitale dictatuur van een handjevol techreuzen
Ah, social media. Het moderne equivalent van het dorpsplein, waar we elkaar kunnen ontmoeten, discussiëren en onszelf op ons best kunnen presenteren. Of toch niet? Want wat blijkt? De macht over onze digitale interacties ligt in de handen van een selecte groep techgiganten. En die hebben hun eigen agenda.
Met “Stuck on the platform” bedoeld Lovink dat we gevangen zijn in de virtuele kooien van Facebook, Instagram en Twitter, waar algoritmes ons voeden met content die ons verslaafd houdt en ons brein manipuleert. Kennisdeling? Welnee, het draait allemaal om keiharde winst. Hoe langer we op hun platform blijven, hoe meer data ze van ons kunnen verzamelen en hoe meer geld ze kunnen verdienen.
En wat dacht je van trollen? De digitale kakkerlakken die zich verschuilen achter anonieme profielen om haat en onrust te zaaien. Ze vinden op social media een vruchtbare voedingsbodem voor hun giftige meningen. En de dupe zijn juist de jongeren, die nog kwetsbaar zijn en zich nog niet bewust zijn van de gevaren van de online wereld.
Vijftien jaar geleden droomden we nog van een gouden toekomst, waar social media de wereld zouden verbinden en kennis voor iedereen toegankelijk zou maken. Maar helaas, de realiteit is bikkelhard anders. We zijn overgeleverd aan de grillen van een paar techreuzen die onze data en onze aandacht uitbuiten. Is er nog hoop, of moeten we ons lot lijdzaam accepteren? Nee! We moeten vechten voor onze digitale vrijheid. We moeten eisen dat social media transparanter worden, dat algoritmes eerlijker worden en dat trollen worden aangepakt.
De toekomst van onze online interacties ligt in onze handen. Laten we die macht niet zomaar weggeven!
De Engelse versie vindt u hier: https://www.facebook.com/mark1218tnt