Heeft AI dan misschien toch een menselijk trekje?

Heeft AI dan misschien toch een menselijk trekje?

Iedere keer dat ik iemand hoor zeggen, of erover lees, dat AI kan leren en getraind worden komen m’n nekharen overeind. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen, menselijke trekjes aan AI toeschrijven.

AI is op geen enkele manier te vergelijken met het menselijk brein of de manier waarop een mens leert. De algoritmes waarmee AI, tekstdelen, zinnen en letters aan elkaar plakt, lijkt nu eenmaal niet op de manier waarop mensen zich ontwikkelen.

Maar tot mijn grote ongenoegen ontdekte ik dat AI toch menselijke trekjes vertoond.

Als vertaler werk ik met een aantal LLM’s en AI-platformen, en omdat het mijn beroep is, investeer ik zonder terughoudendheid in abonnementen en updates. Niet in de laatste plaats omdat ik ervoor betaal, ben ik natuurlijk ook kritisch. Wanneer ik een LLM als hulpmiddel voor een vertaling gebruik vind ik het heel normaal en zelfs logisch dat ik elke zin ontleed en de semantiek van elk woord weeg. Soms worden zinnen in één keer goed vertaald, maar meestal verander ik een woord of de zinsconstructie.

Het is logisch dat een LLM of AI-model niet voor een bepaalde doelgroep kan vertalen. Een vertaling voor een constructeur brengt een ander jargon dan een vertaling voor een restaurateur, taal binnen taal.

Wat ik niet normaal en zeker niet logisch vond, is dat de kwaliteit van mijn LLM ineens achteruit ging. Ook mijn favoriete generatieve AI bot schotelt me ineens absoluut absurde antwoorden en riskante suggesties voor. Ineens zie ik dan toch menselijke trekjes, onbetrouwbaar, lui genoeg om mijn input te kopiëren en aan me terug te voeren.

Heeft mijn chatbot last van een winterdip?

Nee, het is niet seizoensgebonden

Het kwaliteitsverlies blijkt afgelopen zomer al aan het licht gekomen te zijn, waardoor OpenAI eind 2023 al een keer heeft beloofd om het probleem aan te pakken, een belofte die recentelijk werd herhaald.

Een verklaring voor het dementeren van LLM’s en AI-bots wordt door de makers niet gegeven.

Wat mij wel is opgevallen zijn een paar zinnen uit de verklaring van de gebruikersovereenkomst. Daar wordt duidelijk dat de input van betalende gebruikers geen deel van het publieke domein zullen worden.

Dat betekent tegelijkertijd dat de input van de niet betalende gebruikers wél onderdeel van het publieke domein worden en daarmee worden verwerkt in nieuw te generen antwoorden en vertalingen.

Dat verklaart een boel!

Juist de input van de niet professionele gebruiker gaat terug in de algoritmesoep waar we met z’n allen verse suggesties uit lepelen.

Beperkende progressie. De vooruitgang wordt belemmerd door factoren die inherent zijn aan het ontwikkelingsmodel.

Ik ben gerustgesteld, er is niets menselijks aan AI

Klik op het Facebook logo onderaan deze pagina om onze blogs in het Engels te lezen

Menselijke trekjes bij bots